Lær at prioritere – også når alt har førsteprioritet

Du kender det helt sikkert. Du vil en masse ting, men du når kun halvdelen, og så kan din samvittighed ikke holde til det. Spørgsmålet er så, hvordan du prioriterer i en endeløs to-do liste, hvor alle gøremålene er lige væsentlige? Det kræver nemlig benhård prioritering i dagligdagen, såfremt du skal nå mest muligt af din to-do liste og ikke blive kvalt af dårlig samvittighed, når nogle af punkterne må vente til dagen efter.

I en travl og stresset hverdag er det essentielt at lære, at det er okay at sige fra. Sig nej til chefen og nej til kollegerne, når de kommer med ”hasteopgaver”, der blot gør din to-do liste længere, og derved sætter dine egne førsteprioriteter på standby.

Men frygt ej. Der er gudskelov hjælp at hente, således du kan optimere din tid bedst muligt samt nå flest mulige gøremål i løbet af din arbejdsdag. Der findes en række gode råd til dig, der gerne vil skabe bedre overblik samt opnå større effektivitet i hverdagen.

  • 2-minuttersreglen: Såfremt en opgave kan løses på to minutter, skal den gerne løses med det samme, således din to-do liste ikke bliver unødvendig lang og uoverskuelig.
  • Identificér din kerneopgave: Det er langt lettere for dig at sortere i opgaverne på skrivebordet, såfremt du præcist har identificeret din rolle, opgave og formål.
  • Spil din hjerne et puds: Sæt nu at du kun har en arbejdsdag på to timer. Hvilke opgaver vil du så prioritere at løse? Med denne øvelse tvinger du din hjerne til at prioritere dine opgaver.
  • Post-it noter: Det kan være en god ide at skrive de vigtigste opgaver ned på post-it noter og placere dem foran dig i fysisk form. På denne måde kan du bedre se opgaverne for dig og mingelere rundt med dem.
  • ’Pyt’ er okay: Når du har skabt overblik over de opgaver, der er vigtigst at nå, bliver det lettere at sige ’pyt’ til de ting, du ikke når. Det er nemlig umuligt at nå det hele, men du kan nå dét, du virkelig gerne vil nå, og som du har prioriteret.

Du kan lære meget mere om personlig planlægning og effektivitet på vores populære planlægningskursus: