Psykologisk tryghed er kemi

Der er biologiske forklaringer på, at tillid er afgørende for at kunne skabe gode resultater sammen med andre. Der sker nemlig en kemisk reaktion, når vi er trygge og har tillid i en relation og tilsvarende en anden kemisk reaktion, når vi ikke føler os trygge og har tillid. Der er primært 2 forskellige hormoner på spil, kortisol og oxytocin.

Kortisol

Når hjernen oplever mistillid eller utryghed, så udskilles der kortisol. Kortisol regulerer kroppens indbyggede alarmsystem. Det er kroppens primære stresshormon og er med til at kontrollere humør, motivation og frygt. Når man udskiller kortisol, så reduceres adgang til den prefrontale cortex og vi får mindre adgang til empati, god dømmekraft, bedre beslutningstagning og innovationsevner. En udskillelse af kortisol er derfor direkte relateret til evnen til at præstere og skabe gode relationer.

Vi producerer også mere kortisol, når vi føler os kritiseret, bliver nervøse eller bange. Når vi indgår i en samtale, hvor den ene eller begge parter føler sig mindre end den anden, vil man sandsynligvis udskille kortisol. At føle sig mindre kan for eksempel være…

1. Hun er dygtigere end mig
2. Jeg er ikke godt nok forberedt
3. Jeg er bange for at være uenige med mine kollegaer eller min chef
4. Jeg tror, at det er farligt at sige dette højt
5. At man bliver gjort mindre ved at blive talt ned til.

Man har mulighed for at påvirke egne niveauer af kortisol, men vi påvirker ofte også andres kortisolniveauer ved at tale ned til dem. Ikke med vilje og dårlig intention, men ubevidst.

Kortisol er et stærkt hormon. Det kan blive kroppen i mange timer og kan forstærkes af indre negativ dialog. 
Når vi ikke føler os set og hørt i en samtale eller relation kan vi altså udskille kortisol, som sikrer, at vi er på vagt. Dette tolker hjernen som mistillid og kan naturligvis være i forskellige grader.
Vores måde at være sammen med andre mennesker på, kan altså have markant betydning for hvordan vi kan præstere. Øget niveauer af kortisol vil mindske vores evne til at indgå i relationer og skabe gode resultater.

Lad os hurtigt gå videre til en god nyhed.

Oxytocin

Oxytocin er et hormon, der udskilles, når vi gør noget godt for os selv eller hvis vi bliver mødt positivt af andre mennesker. Man kalder også oxytocin for krammehormonet og kærlighedshormonet. Når der er fuld tillid i en samtale og din interaktion med andre virker sikker og positiv, kan vi producere mere oxytocin og dopamin. Vi kan gøre en række ting, for at forbedre vores egne niveauer af oxytocin, men vi kan i høj grad også påvirke vores omgivelser.

Dopamin og oxytocin hjælper os med at slappe af, være åben overfor andre og skabe en tilstand af tillid. Når vi udskiller oxytocin, åbner den prefrontale cortex op og vi får mere adgang til empati, god dømmekraft, bedre beslutningstagning og innovationsevner. Vi har i denne tilstand en god forudsætning for at connecte dybere med andre mennesker. Oxytocin er et langt svagere hormon end kortisol og effekten forsvinder langt hurtigere. Oxytocin giver typisk også mindre dramatiske effekter end kortisol.

Det er attraktivt og vanedannende at indgå i gode relationer. Mennesker, der drives af oxytocin-fremmende adfærd og kommunikation er typisk dejlige at hænge ud sammen med. Både oxytocin- og kortisol-adfærd kan smitte imellem mennesker, men du kan nok regne ud, at effekterne af de 2 smitteudbrud er meget forskellige.

Vi har med andre ord en stor mulighed for at påvirke andres niveauer af oxytocin og kortisol ved at tale sammen og være på bestemte måder.
For eksempel vil det typisk være sådan, at mennesker vi grundlæggende har fuld tillid til, kan gøre næsten hvad som helst, og vi synes stadig, at de er ok. Mennesker vi ikke har tillid til, skal næsten ingenting gøre, før vi er på vagt.

Alt dette og meget mere kan du lære på vores 2-dages kursus i psykologisk tryghed.

Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her.

Vi og vores undervisere glæder os til at byde dig velkommen!