Rådgivningsekspert har fundet nøglen til et lykkeligt arbejdsliv

Pernille Garde Abildgaard har knækket koden til det effektive arbejdsliv – og hun mener som minimum, at alle skylder sig selv og hinanden at afprøve det.

Da Pernille Garde Abildgaard var chef i en mellemstor virksomhed, aftalte hun af og til med sine børn, at hun ville hente dem tidligt. Men når hun så mødte på arbejde, skete der ofte så meget, at hun alligevel endte med at hente dem sent eller ringe til farmoren og spørge, om hun ville gøre det igen.

I bagklogskabens lys kan hun se, at hun ikke arbejdede særlig effektivt.
»Jeg havde ikke tilstrækkelig struktur på mine møder og mails, eller hvornår på dagen min hjerne virker bedst,« siger hun.

Pernille Garde Abildgaard har i dag lagt chefjobbet bag sig og arbejder som specialist i personlig og kollektiv effektivitet samt firedages arbejdsuge. Derudover er hun stifter af TAKE BACK TIME, der hjælper virksomheder med at overgå til en kortere arbejdsuge.

Og så er hun forfatter til flere bøger, heriblandt »Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge«.

Hendes budskab er, at man skal arbejde bedre, så man kan nøjes med en firedages arbejdsuge, gerne med færre timer, men uden at gå ned i løn.

Fordelene venter
Pernille Garde Abildgaard har hjulpet lidt over 40 danske virksomheder, der tæller »en ret bred vifte« fra it-bureauer til håndværkere, administrationsvirksomheder og arkitekter, med at omstille sig til en firedages arbejdsuge.

»Stort set alle private virksomheder har valgt den model, hvor de reducerer antallet af ugentlige arbejdstimer, og så fordeler de det på fire dage,« siger hun.

Nogle virksomheder reducerer arbejdstiden så meget, at de kommer helt ned på en 30-timers arbejdsuge.

»Vi ser, at produktiviteten faktisk stiger. Så selvom vi simpelthen arbejder færre timer og færre dage, så når vi det samme eller endda mere, end vi gjorde på fem dage,« fortæller hun.

Det baserer Pernille Garde Abildgaard på resultaterne hos de virksomheder, som hun har rådgivet, og som hun beskriver i sin nyeste bog.

I det 19. århundrede arbejdede man seks dage om ugen, og den seneste reduktion af den ugentlige arbejdstid til de nuværende 37 timer pr. uge skete i 1990. Meget har ændret sig siden da, og Pernille Garde Abildgaard mener, at det er på tide at organisere arbejdet anderledes.

Stress koster hvert år danske arbejdspladser mindst 16,4 milliarder kroner, og tabte arbejdstider på grund af sygdomme svarer til 37.335 fuldtidsstillinger.

Antallet af personer med en høj score på stressskalaen er steget med 8,3% fra 2010 til 2021 til hele 29,1% af arbejdsstyrken, der føler sig meget stresset.

Men hvis man skal nå det samme på fire dage i stedet for fem, bliver man så ikke bare mere stresset?
»Det er der nogle, der er bekymret for. Når de hører det første gang, så tænker de: Er du tosset Pernille? Jeg arbejder rigeligt i forvejen, og nu kommer du og siger, at jeg skal gøre det på fire dage,«
 siger hun.

Men Pernille Garde Abildgaard forklarer igen, at det handler om at omlægge måden, man arbejder, ved at indrette strukturer på arbejdspladsen, der gør, at man arbejder bedre – ikke mere – men bedre, og på den måde øger effektiviteten.

Hvorfor så ikke arbejde mere effektivt i fem dage om ugen i stedet for kun fire?
»Vi ser også virksomheder, som tager værktøjerne fra forsøgene med firedages arbejdsuge og implementerer det i en femdages arbejdsuge, og de kan også godt opnå noget produktivitetsforøgelse på den måde,«
 siger hun.

Hendes erfaring er dog, at effektiviteten ikke kan opretholdes, hvis medarbejderne ikke får »en gulerod« i form af en ekstra fridag: »Vi kan godt skabe en kortsigtet forandring, men så er det lidt ligesom slankekure, at så går man lidt tilbage til det gamle.«

Hun forklarer, at et af værktøjerne til at opnå øget effektivitet netop er restitution. Hjernen fungerer hurtigere og bedre, når man er udhvilet.

Undersøgelser viser desuden, at fredag er den mest ineffektive dag på arbejdspladsen.

Hvordan sørger man for, at torsdag ikke bare bliver den nye fredag?
»Hvis du har travlt på en femdages arbejdsuge, så vil du også have travlt i en firedages arbejdsuge. Og alle har jo en interesse i at blive færdige med deres arbejde om torsdagen, så de netop ikke skal arbejde om fredagen,« svarer hun.

Pernille Garde Abildgaard mener, at virksomheder og medarbejdere skylder hinanden at kigge på fordelene ved en firedages arbejdsuge, hvis de gerne vil opnå øget produktivitet, større arbejdsglæde og bedre rekrutteringsvilkår.

»Det kan kun gå for langsomt, for fordelene ligger bare og venter på at blive plukket. Som minimum bør man teste det. Jeg synes, vi har et samfundsansvar for at prøve at komme trivselskrisen til livs,« siger hun.

En doven analyse
»Glem det, venner. Glem det,« udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) i marts 2023 med henvisning til de mennesker, der mener, at man kan arbejde mindre.

Og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) mener, at man kan være stolt af at hente sine børn fra institutionen som den sidste.

Men Pernille Garde Abildgaard kalder det for »en doven analyse«, at danskerne skal arbejde mere.
»Hvis vores samlede produktion falder, så kan jeg også godt læse tallene og se, at så kan vores velfærdssamfund godt komme i fare. Men her er der jo ikke tale om, at vi skal producere mindre – vi skal stadigvæk producere det samme eller mere, vi gør det bare på en anden måde. Så hvorfor ikke kigge på, hvordan vi kan arbejde bedre?«spørger hun.

Pernille Garde Abildgaard mener, at en firedages arbejdsuge faktisk er en bedre måde at få flere i job.

Berlingske har også tidligere beskrevet, hvordan en børnehave i Gentofte Kommune som landets første daginstitution implementerede en firedages arbejdsuge. Der er stor mangel på faglært og pædagogisk personale, og det er anslået, at Danmark vil mangle mere end 13.000 pædagoger i 2030.

Mange pædagoger arbejder på deltid, men i Gentofte Kommune så man, at en firedages arbejdsuge frivilligt fik flere til at gå op på fuld tid, fortæller Pernille Garde Abildgaard: »På den måde øgede man arbejdsudbuddet i kommunen, fordi man kunne tilbyde fuld tid på fire dage – så også når du spørger ind til arbejdsudbud, er fire dages arbejdsuge en god idé.«

Kilde: Berlingske Business søndag d. 28. januar 2024.

Vi præsenterer et kursus med Pernille Garde Abildgaard om 4-dages arbejdsuge
Montus Business Academy tilbyder et kursus dedikeret til implementeringen af 4-dages arbejdsuge. Kurset er udviklet til at udstyre deltagere med de nødvendige værktøjer og viden for at omlægge deres arbejdsliv, hvilket øger produktiviteten og arbejdsglæden, samtidig med at arbejdstiden reduceres.

Med fokus på effektivitet og velvære i arbejdslivet, er vores kursus baseret på velafprøvede metoder og succesfulde studier. Ved at deltage på kurset, får du indsigt i, hvordan du kan opnå en bedre balance mellem arbejde og fritid, samtidig med at du opretholder eller endda forbedrer din virksomheds output.

For mere information og tilmelding, besøg vores hjemmeside: 4-dages arbejdsuge kursus.

Vi glæder os til at byde velkommen!