TV2 Go’ morgen Danmark Rikke TAK!

Ny forskning viser, at taknemmelighed kan ændre vores hjerner og dermed vores livssyn. Når vi er taknemmelige, falder vores stressniveau, vi sover bedre og mindsker risikoen for depression. I bogen “TAK!” forklarer erhvervssociolog Rikke Østergaard, hvordan man lever et mere taknemmeligt liv. Samtidig er bogen en kærlig opsang til danskerne, der har alt, hvad der skal til for at være verdens lykkeligste folk. Bortset fra taknemmelighed …?

“TAK!” udkom d. 23. november 2017 med forord af Sisse Fisker, og er den første danske bog om taknemmelighed. Tænk, hvis der fandtes en kur mod søvnløshed, stress og depression? Tænk, hvis det var den samme kur, som også var med til at gøre os lykkelige? Og hvad nu hvis medicinen var gratis? I bogen forklarer erhvervssociolog Rikke Østergaard, hvorfor taknemmelighed er vigtig for vores livskvalitet, og hvilke sidegevinster der ligger i ordet “tak”.

“Forskning har vist, at øvelser som for eksempel at skrive taknemmelighedsdagbog får os til at blive mere målrettede og opmærksomme og minimerer depressionssymptomer. Det forbedrer også vores søvnmønster, og en regelmæssig, god nattesøvn forbedrer vores immunforsvar og hukommelse. På alle parametre bliver vi gladere og lykkeligere mennesker, hvis vi lærer at leve taknemmeligt. Det kræver, at man ændrer sin tankegang og aktivt fokuserer på det, der gør os glade. Det er ikke nemt, men alle vil kunne tage små skridt med daglige øvelser, der giver en stor og målbar effekt,”udtaler Rikke Østergaard.

Verdens lykkeligste? Danskerne er blandt verdens lykkeligste folk. Alligevel er der 35.000 danskere, der dagligt er sygemeldte med stress og knap en halv million, der tager antidepressiv medicin. Hvordan hænger det sammen? Ifølge Rikke Østergaard lever vi på toppen af Maslows behovspyramide. Vi bekymrer os hverken om basal overlevelse eller at få tag over hovedet. Alligevel er der en tendens til, at vi hele tiden ønsker os mere og mere, og det er et problem.

“I stedet for at være glade for det, vi har, fokuserer vi på, at nogle ser ud til at have det bedre end os. Vi skeler hele tiden til dem, der har et bedre job eller en federe bil. Det skyldes, at vi fra urtiden er programmeret til at være på udkig efter farer, og i dag oversætter vores hjerner faresignaler til alverdens negative tanker. Vi lever i en sammenligningskultur, der gør os stressede og i værste fald deprimerede. Men den gode nyhed er, at vi kan ændre vores tankegang, hvis vi øver os i at være taknemmelige.” udtaler Rikke Østergaard.

Se klippet fra Go’ morgen Danmark her.

Kom med når Montus inviterer til Stresshåndtering (2 dage)

I samarbejde med den yderst aktuelle og eftertragtede forfatter og foredragsholder, mentaltræningsekspert og erhvervssociolog Rikke Østergaard, inviterer Montus til konferencen Stresshåndtering (2 dage), som giver dig indgående kendskab til stress som begreb og sygdom, samt hvordan du forebygger og håndterer stress i arbejds- og privatlivet.

Rikke bruges ofte i medierne, seneste i Go’ aften Danmark torsdag d. 22. november 2018, hvor hun blev interviewet om taknemmelighed i forbindelse med den amerikanske tradition Thanksgiving. Hun debatterer om sin viden om, hvad taknemmelighed kan gøre for stressnedsættelse, arbejdsglæde, mentale sundhed mv. Hun er aktuel med bogen “TAK!”, som er Danmarks første bog om verdens nemmeste redskab til at stoppe stresshormoner, nemlig taknemmelighed.

Læs mere om konferencen og tilmeld jer allerede i dag.