Der er altid noget at være taknemmelig for
Taknemmelighed er nøglen til et lykkeligt liv i balance.
”Hvis vi er taknemmelige for at være
dem, vi er,
med dem, vi er sammen med,
der, hvor vi er,
og med det, vi har,
så er vi i bund og grund lykkelige.”
Hver gang du skaber en tanke, skaber du dit eget liv og den måde, du ser dit liv på. Du kan vælge at tænke på det, du ikke har nået, de få rynker du har eller de nye sko, du synes, du mangler.
Du kan også vælge at tænke på det, du er taknemmelig for. Det er måske din hund, din kæreste, din ven, dit smil i spejlet, din morgenkaffe, eller hvad du nu er taknemmelighed for i dag.
Den nyeste forskning viser, at fokus på taknemmelighed reducerer stress, skaber et bedre immunforsvar, forbedrer arbejdsklimaet og styrker dit selvværd.
Kender du det, at du vågner en mørk vintermorgen. Det regner og er gråt, og du orker ikke at gå i gang med dagen. Listen over alt det, du skal nå, inden du igen kan ligge i din seng er uoverskuelig lang. Tankerne kører i en negativ cirkel, og du synes lige der, at det eneste rigtige ville være at sove videre eller sætte dig om bord på et fly til et varmt sted.
Forestil dig så, hvis du i stedet vågner og godt nok ser ud på det samme triste vejr og den samme lange to do-liste, men hurtigt mærker en oprigtig glæde ved, at du skal i bad og lige vaske kroppen, du har tid til at nyde badet og mærke vandet rense din krop. Du har et termokrus, du kan fylde med kaffe eller te til togturen til arbejde, eller måske har du en bil, der kan transportere dig gennem regnen direkte til døren på din arbejdsplads.
Uanset hvad dine tanker konkret kredser om, har du meget, du kan være taknemmelig for lige der, når du vågner. Du trækker vejret, du har en seng at sove i, du har transport til jobbet, og du har et job. De taknemmelige tanker får ikke regnen til at stoppe eller fjerne møder og opgaver fra din arbejdsdag, men med taknemmelighed over bare et par få ting, der fungerer, vil det gøre oplevelsen af din dag anderledes.
Det handler ikke om i tankerne at tvinge en dårlig dag ned i et tankesæt, så det bliver til en god dag, men om at være i dagen, som den er. Vi kan ikke være lykkelige hver dag i vores liv, sådan er livet ikke indrettet, men vi kan bestræbe os på at flytte fokus fra det, vi ikke kan ændre og være taknemmelige for det, vi har og er i.
Det handler om, hvordan du tackler livet og er bevidst om, hvad du selv kan gøre noget ved. Vi kan ikke altid ændre det, der sker, men vi kan vælge, hvordan vi tackler det, og hvordan vi føler omkring det. Du må gerne være ked af det og mindre oplagt, men hvis du træner dig selv i at sige tak og føle taknemmelighed alligevel, vil din grundfølelse være helt anderledes. Og du vil helt automatisk opnå mere glæde og overskud og i sidste ende måske føle dig lykkelig, selvom det regner, du har underskud på kontoen, og du ikke har fundet drømmekæresten endnu.
Tænk taknemmeligt
I eksemplet med regnvejrsmorgenen så vi, at du vil kunne ændre dit liv ved at ændre dine tanker. Det lyder meget simpelt, det er det ikke. Vores hjerner har skabt forbindelser (neuroner) for at tænke på en bestemt måde, og de er skabt over en lang årrække ud fra din opvækst og dine omgivelser. Derfor skal der lidt fokus til for at ændre dem, men mind dig selv om, at din hjerne er et redskab, som du kan vælge at bruge, som du ønsker. Du kan ændre tankemønster, men hvis du tror, det vil blive svært for dig, så bliver det sjovt nok meget sværere at ændre, end hvis du tænker, at det bliver meget nemt.
Så det handler om at indstille sin hjerne på, at her er noget, du rigtig gerne vil, og det kan du da selvfølgelig sagtens. Når det lykkes, vil taknemmeligheden blive fundamentet for dine tanker, og en dag vil du måske tænke, at det da ikke var så svært at ændre tankegang. Måske når du til, at du slet ikke kan huske, at du har tænkt anderledes.
Vi tager ting for givet og glemmer derfor taknemmeligheden
Men hvis det er så godt for os at være taknemmelige, hvorfor tænker vi så ikke bare mere taknemmeligt? Svaret er, at vi mennesker er vanedyr, og derfor ser vi vores virkelighed ud fra, hvad vi har. Det vil sige, at hvis vi aldrig har skulle tage stilling til, om vi får mad på bordet, forholder vi os ikke til, hvad det vil sige at sulte og er derfor heller ikke særligt taknemmelige for den mad, vi har.
Hvis vi ikke har været hjemløse, tænker vi ikke på at være glade for at have et hjem. Så tænker vi mere på, om vores hjem lever op til vores forventninger, og om vi har en god udsigt, trægulve og lækre møbler. Og hvis vi altid har haft adgang til varmt vand og elektricitet, føler vi ingen taknemmelighed over det varme brusebad om morgenen, eller at lyset giver os mulighed for at blive længe oppe og læse. Vi tager altså mange ting for givet, fordi vi har vænnet os til at have dem, og det kræver en bevidst handling at arbejde sig frem til at være taknemmelig for alt det, vi har.
Det er nemt at komme i gang
Hvis du vil, er det nemt at komme i gang. Du kan begynde lige nu. Kig dig omkring. Er der noget, du kan få øje på, som du kan være taknemmelig for? Det behøver ikke være stort og kompliceret, det kan bare være noget helt simpelt, som for eksempel at du har en god seng, en blomst, der lige er sprunget ud, en god ven, du skal se i dag eller nogle søde kolleger. Du kan også prøve at fokusere på én ting, for eksempel din morgenkaffe.
Prøv at tænke på, hvor mange mennesker der har været involveret i, at du kan få en kop kaffe. Der er kaffebonden, fabrikanten, kaptajnen, lastbilchaufføren, personalet i supermarkedet, der sælger den og så videre. Tænk på, hvor vigtigt det er, at vi har hinanden, og hvordan du ikke ville kunne klare dig uden andre.
Når vi tænker på den måde, giver det os en fornemmelse af samhørighed – vi er forbundet alle sammen, og i den forbundethed er der meget at være taknemmelig for. Sig tak til dagen, tak til din ven, tak til din kollega, tak til din cykel, der kører dig, tak til din computer for at gøre dit arbejde nemmere, og ikke mindst tak til dig selv, så skaber du overskud, lykke og balance i livet. Kan du slet ikke komme i tanke om noget at være taknemmelig for, kan du altid være taknemmelig for, at du trækker vejret.
5 gode råd
Sådan bliver du mere taknemmelig i tekstbokse rundt omkring i artiklen
Boks 1:
I vores travle hverdag kan det være svært at få øje på alt det gode, vi har. Se dig omkring, og læg mærke til alt det, du har. Når du er taknemmelig for det, du har, har du faktisk alt, hvad du behøver. Det lyder måske temmelig banalt, men den kraft, der ligger i taknemmelighed, kan give os lige præcis det, vi måske hungrer allermest efter – mere glæde, mere nærvær og mere overskud.
Som den amerikanske skuespiller og talkshowvært Oprah Winfrey har sagt: ”Vær taknemmelig for det, du har, og du vil ende med at få mere. Hvis du fokuserer på det, du ikke har, ender du med aldrig nogensinde at have nok.”
Boks 2:
Tak alle dem, der hjælper dig og gør din hverdag bedre. Baristaen, avisbuddet, buschaufføren, sygeplejersken, læreren, kokken og frisøren. Når vi viser vores taknemmelighed, skaber det både glædeshormoner i os selv og i andre.
Boks 3:
Vær mentalt lidt på ferie hver dag. Ingen kan holde til at ile rundt i hamsterhjulet hele tiden. Har du ikke andre muligheder, så find et frirum på toilettet i tre minutter eller gå udenfor og kig op i himlen, tag en dyb indånding og vær taknemmelig for, at du lever lige nu. Ikke i går, ikke i morgen, men lige nu.
Boks 4:
Et af de største benspænd for vores glæde, overskud og lykke er de høje forventninger, vi har til os selv. Forventningerne om, at vi skal præstere på alle planer i livet, gør det til en næsten umulig opgave at være tilfredse. For hvordan skal vi kunne være taknemmelige for noget, når vi ved, at det kunne blive bedre? Skru ned for de høje forventninger til dig selv. Du kan ikke lykkes med alt det, du vil, når du sammenligner dig med hele verden hele tiden.
Boks 5:
Skriv taknemmelighedsdagbog hver dag. Inden du lægger dig til at sove, skriver du tre ting ned, som du er taknemmelig for. Når du går i seng, vil dine tanker kredse om det gode, der er sket i løbet af dagen, og du vil sove meget bedre.
Små citater/vidensbokse til siderne:
Viden om
Amerikanske forskere har bevist, at træning af taknemmelighed er et af de vigtigste redskaber til at reducere stress. Taknemmelighed skaber også en bedre nattesøvn, mindsker lysten til stimulanser som sukker og alkohol, styrker dit immunforsvar, forbedrer fordøjelsen og får lykkefølelsen og livsglæden til at stige.
Livsforlængende
I flere af verdens såkaldte blue zones, hvor mennesker lever længere, kan man se at de mennesker, der lever længst også har en stærkere følelse af taknemmelighed for det, de har og en taknemmelighed i forhold til de mennesker, de er sammen med. Tænk, hvis vi kunne leve længere ved bare at sige tak til os selv; tak til de mennesker, der er omkring os og tak til livet.
”Du kan ikke altid ændre det, der sker, men du kan vælge, hvordan du tackler det, og hvad du føler omkring det.”
”Det du tænker på, skaber din virkelighed – også i dine drømme. Derfor er det vigtigt at tænke på noget, du er taknemmelig for, før du sover – det smitter af på din nattesøvn.”
”Taknemmelighed er et valg, du kan vælge at se glasset halvfyldt i stedet for halvtomt.”
”Når du viser dine medmennesker, at du er taknemmelig for dem, skaber det både glædeshormoner hos dem og i din egen hjerne.”
Kilde: Rikke Østergaard, https://www.rikkeostergaard.com/da/der-er-altid-noget-at-vaere-taknemmelig-for/
Oplev Rikke Østergaard på Montus’ spændende og indsigtsgivende arrangementer.
Rikke Østergaard er mentaltræningsekspert og sociolog fra Københavns Universitet. Hun har desuden studeret filosofi og psykologi på University of Sydney, hvor hun i dag fungerer som gæsteunderviser på universitetets lederakademi. Hun har stiftet Erhvervssociologen og arbejder for flere store og små virksomheder, hvor hun hjælper med at vende arbejdsklimaet fra stress og konflikter til et arbejdsmiljø med trivsel, overskud og glæde. Rikke har sammen med hjerneforsker Ulrich Kirk skrevet bestselleren “Sluk emhætten – træn din hjerne og træf bedre beslutninger” og udkom i 2017 med bestselleren “TAK!”, som er Danmarks første bog om verdens nemmeste redskab til at stoppe stresshormoner, nemlig taknemmelighed. I dag er Rikke en eftertragtet foredragsholder.
Montus har flere arrangementer med den yderst inspirerende og dygtige underviser, Rikke Østergaard, herunder:
- Hjernedagen – bliv endnu skarpere i en travl hverdag
- Mindfulness – Skab ro og balance i dit arbejdsliv
- Nudging – træf bedre beslutninger
- Stresshåndtering (2 dage)